Legislatie ISCTPVLF – Standarde de comercializare CEE/ONU pentru legume şi fructe proaspete

Adaugam pentru informarea membrilor nostri legislatie europeana si nationala pentru comercializarea fructelor si legumelor proaspete

 

 

LEGISLAŢIA EUROPEANĂ

Regulamentul de  punere în aplicare (UE) NR.543/2011 al  COMISIEI din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte sectorul fructelor şi legumelor şi sectorul fructelor şi legumelor prelucrate

Regulamentul (CE) NR. 1221/2008 al COMISIEI din 5 decembrie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (CE) nr. 2200/96, (CE) nr. 2201/96 si (CE) nr. 1182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor si legumelor privind standardele de comercializare (Anexa I, partea B standardele secifice de comercializare  şi Anexa I, partea A, standardul general de comercializare)

  1. (CE) Nr. 1234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole(,,Regulamentul unic OCP’’)

Regulamentul (CE) Nr. 1182/2007 al CONSILIULUI din 26 septembrie 2007 de stabilire a unor norme specifice cu privire la sectorul fructelor si legumelor şi de modificare a Directivelor 2001/112/CE şi 2001/113/CE şi Regulamentelor (CE) nr.827/68,(CE) nr.2200/96, (CE) nr.2201/96, (CE) nr. 2826/2000, (CE) 1782/2003  şi (CE) nr.318/2006 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2202/96

Regulamentul CONSILIULUI (CE) 2200/96 din 28 octombrie 1996 privind organizarea comună a pieţei fructelor şi legumelor

Regulamentul (CE) Nr. 911/2001 al COMISIEI din 10 mai 2001 de extindere a listei de produse prevăzută de anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2200/96 al Consiliului

Regulamentul (CE) Nr. 47/2003 al COMISIEI din 10 ianuarie 2003 de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 2200/96 al Consiliului

LEGISLAŢIA  NAŢIONALĂ

ORDIN nr. 591 din 24 august 2006 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, în vederea executării controalelor de conformitate pentru fructe şi legume proaspete

ORDIN nr. 420 din 26 iunie 2008 privind stabilirea atribuţiilor Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor

LEGE nr. 312 din 8 iulie 2003 privind producerea şi valorificarea legumelor*) – Republicare

LEGE nr. 348 din 10 iulie 2003 a Pomiculturii*) – Republicare

LEGE nr. 325 din 20 octombrie 2009 pentru modificarea lit. b) a art. 29 din Legea         pomiculturii   nr. 348/2003

ORDIN nr. 390 din 17 iunie 2009 pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a   operatorilor din cadrul sectorului de legume şi fructe proaspete, în vederea folosirii regimului de autocontrol şi de utilizare a logoului comunitar
  
HOTĂRÂRE nr. 1530 din 12 decembrie 2007 pentru aprobarea normelor metodologice  de   aplicare a Legii nr. 312/2003 privind producerea şi valorificarea legumelor

LEGE nr. 60 din 22 martie 2007 pentru modificarea şi completarea  Legii pomiculturii nr. 348/2003

HOTARÂRE nr. 156 din 12 februarie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii pomiculturii nr. 348/2003

STANDARDE DE COMERCIALIZARE

Modul de efectuare a controlului de conformitate la loturile de legume si fructe proaspete în conformitate cu prevederile Regulamentul de punere în aplicare (UE) Nr.543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte sectorul fructelor şi legumelor şi sectorul fructelor şi legumelor prelucrate şi (CE) nr.1182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor şi legumelor privind standardele de comercializareInspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor (ISCTPVLF) prin  inspectorii organismelor de control din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a Municipiului Bucureşti va efectua controlul de conformitate după cum urmează:

– pentru mere, citrice, kiwi, piersici şi nectarine, pere, căpşuni, struguri de masă, salată, cicoare creaţă de grădină, cicoare de grădină cu frunze întregi, ardei şi tomate, conform prevederilor standardelor specifice de comercializare prevăzute în Anexa 1Partea B din Regulamentul (UE) Nr.543/2011;

– pentru castraveţi, ceapă, ciuperci de cultură, fasole păstăi, morcovi, pătlăgele vinete, pepene galben, pepene verde, usturoi, varză, caise, cireşe şi vişine, nuci şi prune, conform prevederilor standardelor, CEE/ONU*;
– pentru restul speciilor de fructe şi legume conform prevederilor standardului general de comercializare din Regulamentul ( UE) Nr.543/2011 –  Anexa 1Partea A .

* Standarde de comercializare  CEE/ONU pentru legume şi fructe proaspete

Nr.
crt.

Standard
CEE/ONU

Preluat prin

  1. standardului
    Specia

1

FFV-37:1996

SR 3654:2003

Fructe şi legume proaspete.
Pepeni verzi

2

FFV-23:2002

SR 3653:2003

Fructe şi legume proaspete.
Pepeni galbeni

3

FFV-09:2000

SR 1418:2003

Fructe şi legume proaspete.
Varza

4

FFV-10:1998

SR 3278:2003

Fructe şi legume proaspete.
Morcov

5

FFV-15:1989

SR 1416:2003

Fructe şi legume proaspete.
Castraveţi

6

FFV-05:2000

SR 1423:2003

Fructe şi legume proaspete.
Vinete

7

FFV 06:2002

SR 8948:2003

Fructe şi legume proaspete.
Fasole păstăi

8

FFV-02:1992

SR 3178:2003

Fructe şi legume proaspete.
Caise

9

FFV-13:1988

SR 3155:2003

Fructe şi legume proaspete.
Cireşe şi Vişine

10

FFV-18:1998

SR 1425:2004

Fructe şi legume proaspete.
Usturoi

11

FFV-29:2002

SR 2197:2004

Fructe şi legume proaspete.
Prune

12

FFV-24:2000

SR 7280:2004

Fructe şi legume proaspete.
Ciuperci de cultură

13

FFV-25:2003

SR 1424:2004

Fructe şi legume proaspete.
Ceapă

14

DF- 01:2002

SR 1288:2004

Fructe şi legume proaspete.
Nuci în coajă

 

 

Contact OIPA : 

Gheorghe VLAD presedinte@oipa.ro +40 723 253 318

Tudor SEICARESCU tudor@oipa.ro +40 750 609 594