O americanca despre Romania

RENEE-KLOPSCH-O-AMERICANCA-INDRAGOSTITA-DE-ROMANIA

RENEE-KLOPSCH-O-AMERICANCA-INDRAGOSTITA-DE-ROMANIA

M-am îndrăgostit de acest aspect al culturii românești

M-am îndrăgostit de acest aspect al culturii românești: să trăiești la țară având propriile grădini și livezi chiar în curtea ta, unde găinile și porcii sunt o parte normală și integrantă a curții. Sau când intri în orașe și arunci o privire la curțile unde crește vița de vie, simți că natura încă poate fi găsită.

Mă simțeam ca acasă. Am fost uimită și mi-a plăcut că, pentru români, învățarea tăierii porcului de Crăciun este o abilitate de viață, nu doar o tradiție. Am simțit că aceste valori sunt profund înrădăcinate în cultură și în modul de viață.

Crescută în America în anii ’80, viața era asemănătoare: învățai să trăiești din pământ. Multe dintre bunicii noștri au crescut în timpul Marii Depresii, când satisfacerea nevoilor de bază pe propriul pământ economisea bani. Nicio mâncare nu era irosită. Bunica mea mura și fierbea, conservând fiecare bucată de legume sau fructe cultivate. Totul avea un scop. ‘Nu risipi, nu vrei’ este vorba.

Apoi, vremurile au început să se schimbe. Companiile doreau să cumpere terenurile pentru dezvoltare: Starbucks, Walmart, Best Buy, complexe comerciale, complexe de apartamente, ce vrei. Modul în care m-a învățat bunica mea a devenit un mod vechi de viață. Oamenii au încetat să învețe cum să fie autosuficienți, au încetat să învețe cum să supraviețuiască din roadele naturii. Dulceuri de casă și conserve de roșii; zilele petrecute pregătindu-se pentru lunile de iarnă au fost înlocuite brusc cu carne procesată și pui injectat, toate pentru comoditate.

Așa că eu spun că România nu schimba acest mod de viață!!!. A fost ceea ce m-a atras să vin aici, să trăiesc aici, să fiu o expatriată în această țară uimitoare și autosuficientă. Nu vă lăsați să credeți că ar fi mai bine să vă schimbați grădinile și să cultivați alimente proaspete pentru un mod de viață mai occidental.

Renee Klopsch