NR.36/30.09.2024
MINUTA
întâlnirii reprezentanților Organizației Interprofesionale Naționale „ ProdCOM Legume-Fructe“ din România cu reprezentanții GUVERNUL ROMÂNIEI – Cancelaria Prim-ministrului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău, Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România și Agra Asigurări sucursala România, în vederea proiectării viitoarelor politici de sprijinire a sectorului legume-fructe destinate procesării anului 2025-2030
( Fotografii aici : https://oipa.ro/2024/09/29/fotografii-de-la-banca-de-gene-buzau-septembrie-2024/ )
În data de 27.09.2024, ora 10,00 a avut loc la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău (BRGV) masa rotundă pe tema necesarului cultivării, capacității prelucrării-conservării, depozitării-valorificării de legume, fructe și cartof, pentru creșterea competitivității sectorului horticol și dezvoltarea durabilă a afacerilor locale, întâlnire a conducerii și a membrilor Organizației Interprofesionale Naționale „ ProdCOM Legume-Fructe“ din România (OIPA ProdCom Legume-Fructe), cu reprezentanți ai GUVERNUL ROMÂNIEI – Cancelaria Prim-ministrului, experți din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) respectiv :Direcția Generală Politici Agricole, Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău, Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România (FNGAL) și reprezentant al AGRA ASIGURĂRI (AA), la care au participat :
-
OIPA ProdCom Legume-Fructe :
-
Ing.Gheorghe VLAD, Președinte,
-
Tudor ȘEICĂRESCU, Secretar general și Antreprenor-Export
-
Aurel GOȚEA, Fermier IL
-
Claudiu-Ionel BREAZU, Președinte COOP.Agricolă
-
Gheorghe DOLOIU, Manager Fabrica Legume Fructe Buzău S.A.
-
Viorica BUHUȘ, Producție Fabrica S.C. CONTEC FOODS S.R.L., Tecuci
-
GUVERNUL ROMÂNIEI,
Cancelaria Prim-ministrului :
-
Alina CONSTANTIN, Consilier
-
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE,
Direcția Generală Politici Agricole:
-
Cristina FABIAN , consilier superior.
-
Iulian NOVAC.
-
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE,
Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău:
-
Eugeniu CALOIANU, Referent superior
-
Carmen BORNAZ, Consilier juridic superior
-
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE,
Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău:
-
Dr.Ing.Costel VÎNĂTORU, Director
-
Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România
-
Alexandru POTOR, Președinte.
-
Agra Asigurări :
-
George-Valentin CÂRJILĂ, Manager Regional Est,
-
Scopul întâlnirii :
-
Proiectarea viitoarelor politici de sprijinire a sectorului legume-fructe destinate procesării anului 2025-2030, pentru creșterea capacității de producție și asigurarea necesarului de materii prime produs primar pe grupe de categorii diversificate : legume, fructe, ciuperci și cartof. Participarea legumiculturii la creșterea economică numai prin politici agricole naționale, orientate spre performanță, cu obiective clare și cuantificabile socio-agro-economic cuprinse în Strategia de dezvoltare durabilă a agriculturii, cât şi ca răspuns la misiunea din programul de guvernare, pentru asigurarea unei aprovizionări stabile cu alimente, protejarea veniturilor fermierilor și menținerea dinamismului zonelor rurale, cât și în scopul producerii unor produse la prețuri accesibile pentru consumatori.
-
Starea de fapt și de drept a legumiculturii și a industriei de procesare legume-fructe cu propuneri de modificare, măsuri şi observații, pentru a debloca situația de colaps a industriei de procesare legume-fructe creată de moment datorată inexistenței culturilor de legume cultivate în câmp pentru industrializare, respectiv a diminuării deficitului de balanță comercială la importuri de 90% a materiilor prime pentru procesare conserve legume (cca.60.000 Tone pastă de tomate, castraveți conichon, ciuperci, cartof, etc. , din țări UE (Bulgaria, Polonia, etc.) și extra-comunitare precum China, Iran, Egipt, Turcia, etc.).
-
Reiterarea consultării OIPA ProdCom Legume-Fructe de către MADR, Direcției Generale Dezvoltare Rurală pentru reformularea unor prevederi, amendarea Ordinului nr.106/2024 din Hotărârea de guvern nr.1.571/2022, …..aprobarea în cadrul Comitetului de monitorizare sub forma inițială a Plăților tranzitorii, Art. 64. — (1) Sprijinul cuplat pentru venit la legume cultivate în câmp numai destinate industrializării, în cultură principală/secundară: tomate, castraveți, ardei, vinete, intervenția PD-17, ce vor fi implementate în campania 2025, și cele care vizează PD 18, cu modifificare Planul strategic PAC 2023-2027.
-
Dezbatere tematicii :
-
La primul subiect de discuții reprezentantul OIPA ProdCom Legume-Fructe, d-nul Președinte ing.Gheorghe VLAD spune despre organizatori și participanți că implicarea dumneavoastră este importantă, suntem convinși că prin solidaritate și eforturi unite, cu mediul academic al cercetării României, împreună cu organizațiile guvernamentale și mediul de afaceri putem genera suficiente idei inovative pentru a depăși momentele dificile cu care ne confruntăm în această perioadă.
Obiectivul strategic: Creşterea gradului de acoperire a consumului de alimente din producţia internă şi redobândirea statutului de exportator agroalimentar net, în concordanţă cu potenţialul de producţie sectorial şi ca răspuns la cererea crescândă de alimente la nivel mondial.
Reprezentantul OIPA ProdCom Legume-Fructe-Fermier, d-nul Aurel GOȚEA, Fermier cu istoric de 14 ani în domeniul cultivării de legume în câmp detaliază și menționează că prețul de cost real la tomata pentru industrializare este 1,3 lei/kg la o producție de 70-80 to/ha conformă vandabilă către fabrică la 0,6-0,8 lei/kg prețul oferit de fabrică (raportat la piața liberă UE 120 EURO/to tomate Italia). Aceste aspecte sunt datorate costurilor directe și indirecte de cca.14.000 EURO/ha tomate datorate fondurilor UE din PNDR fără predictibilitate și care nu corespund condițiilor reale ale României, tehnologii și baza tehnică-utilaje învechite și în principal nu sa ținut cont de consultările, propunerile organizației de profil. Pentru a fi competitivi suprafață de minim 250 ha/fermă, asigură rotația culturilor (diminuarea cantităților de pesticide), tehnologie performantă(1 combină de recoltat la 50 ha tomate/an, logistică de transport remorci speciale, infrastructură de irigații, etc.), dotare tehnică corespunzătoare la valoarea de cca.1.000.000 EURO/fonduri UE.
Reprezentantul OIPA ProdCom Legume-Fructe – Gheorghe DOLOIU, Manager Fabrica Legume Fructe Buzău S.A. susține brand 100% local sub aspectul ,, Centru Pilot la BZ, GL și IF cu genetică BRGV Buzău : Gust de BZ, roșia – varza de BZ etc.“, retehnologizarea pentru performanță, infrastructură, plățile subvențiilor la producția facturată-raport cu bugetul consolidat al statului, producții pe bază de contracte și înființare centre de congelare pentru a se asigura stocuri de materie primă, datorită sezonalității produselor proaspete, în perioadele de iarnă .
Reprezentantul OIPA ProdCom Legume-Fructe – Claudiu-Ionel BREAZU, Președinte COOP.Agricolă înființarea Direcției de Horticultură în cadrul MADR, susține performanța și fiscalitatea, plățile subvențiilor la producția facturată-raport cu bugetul consolidat al statului, consultanța și unitatea fermierilor privind concetrarea producției (asocierea), precizează că Programul tomata a cheltuit peste 500.000.000 EURO 2017-2023 este ineficient producția la tomate și suprafețele cultivate cu legume au scăzut,
Reprezentantul OIPA ProdCom Legume-Fructe – Viorica BUHUȘ, Producție Fabrica S.C. CONTEC FOODS S.R.L., Tecuci susține cele precizate de către antevorbitori cu amendamentele privind apa de irigații-raportul cu Ministerul Mediului privind autorizarea, inechitabilitatea sumelor încasate din subvențiile acordate fermierilor români comparativ cu cele încasate de fermierii din alte țări membre UE, calitatea produselor să fie la parametrii solicitați tehnologici/produs(aciditate-conținut substanță uscată brix/tomată, castravete, vinete, etc.) , contracte ferme cu producătorii – respectarea integralității acestuia solidar de ambele părți.
Reprezentantul OIPA ProdCom Legume-Fructe – Tudor ȘEICĂRESCU, Secretar general și Antreprenor – Export susține cele discutate mai sus înființarea Direcției de Horticultură în cadrul MADR, reflectă la deplasările efectuate în Franța, Olanda privind finanțarea Cercetării ( semințe, plante, ciuperci), procesarea, consultanța și unitatea fermierilor privind concetrarea producției (asocierea), decontare unor cheltuieli, într-o anumită cotă 30% – 70%, aferente consumurilor din rețele de utilități (apa, gazele, electricitatea, transport-apa-gaz-electicitate, etc.) şi la ambalaje, etichetare, transport (piață internă şi export), depozitare.
Reprezentantul Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România – Alexandru POTOR, Președinte confirmă cele menționate de producători și procesatori, a subliniat diferențele dintre Vest și Est referitor la aspectul subvențiilor mai mici ale fermierilor români în comparație cu cele ale agricultorilor din vest, respectiv utilizarea de subvenții mascate și/sau indirecte. O problematică la masa negocierilor în Consiliul Europei, Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European pentru a vedea în ce măsură e fezabilă o egalizare/echilibrare a subvențiilor și când s-ar putea întâmpla, politica de sprijin către noi România, Cercetarea României prin genetica din sectorul vegetal al României este mai adecvată și tolerabilă condițiilor climaterice, OIPA ProdCom Legume-Fructe are un rol extrem de important în elaborarea unui Master Plan .
Reprezentantul AGRA ASIGURĂRI – George-Valentin CÂRJILĂ, Manager Regional Est, AAsigurări Oesterreichische Hagelversicherung VVaG Viena, Sucursala București în România, Societate mutuală de asigurări, a fost fondată în anul 1947 în Austria, la inițiativa fermierilor menționează că încă din 2023 am colaborat cu OIPA ProdCom Legume-Fructe, d-nul Președinte ing.Gheorghe VLAD la un pachet de asigurări pentru horticultură și vom genera Produse Horticultură, asigură primar împotriva grindinei, apoi suplimentar împotriva înghețului, focului, furtunii, ploii torențiale, a secetei, standard pentru grindină, incendiu, furtună, ploaie torențială și îngheț Suntem membri ai AIAG (Asociația Internațională a Asiguratorilor Agricoli), 2.200.000 ha asigurări în 2024.
Reprezentantul MADR, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Dr.Ing.Costel VÎNĂTORU, Director spune că timp de 40 de ani am cunoscut problemele producătorului și procesatorului, fermierului mare și mic, 38 ani cercetător la Stațiunea Buzău, menționează că cineva OIPA ProdCom Legume-Fructe, Guvernul României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România încearcă să facă ceva pentru asociere, politici coerente să dezvoltăm agricultura României, să actualizăm Zonarea culturilor, care este necesarul de consum pe cap de locuitor, să asigurăm fluxul de producție necesar, fișe tehnologice pe baze științifice, avem bază genetică dar trebui multiplicată/multiplicatori.Concluzionează prin solicitarea către d-nul Președinte OIPA ProdCom Legume-Fructe de a găsi soluția pentru a salva procesatorii și precizează că soluția este Finanțarea reală a Cercetării din cadrul BRGV , Strategii, Asociere, Multiplicatori de soiuri și hibrizi ai BRGV.
Reprezentantul MADR, Direcția Generală Politici Agricole, d-na Cristina FABIAN , consilier superior spune ca toate cele relatate vor fi transmise și analizate in cadrul MADR, având suficieți ani în activitatea din domeniul agriculturii, aduce în prim plan aspectul cultura ciupercilor trebui subvenționată, este activitate economică pentru care sau cheltuit bani mulți UE și astăzi este aproape inexistentă, asocierea și comasarea terenurilor pentru competitivitate, sprijinirea liceelor agricole cu practica elevilor în ferme, 50% terenuri cu grad scăzut de fertilitate și 27% terenuri cu grad ridicat de fertilitate. Problema afost și este încă din 2004 de la integrare UE și a de la implementarea acquis-lui comunitar în România
Reprezentantul MADR, Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău, Eugeniu CALOIANU, Referent superior este de acord cu cele menționate de antevorbitori și menționează că județul Buzău este unul cu potențial horticol și capacitate de procesare .
Concluzii: OIPA ProdCom Legume-Fructe, d-nul Președinte ing.Gheorghe VLAD
-
identifică ca și nevoie stringentă a agriculturii românești colaborarea mai strânsă între producătorii agricoli și industria de prelucrare, împreună cu consolidarea importanței lanțurilor scurte de aprovizionare, în special în cazul fermelor mici-medii-mari și a produselor alimentare fabricate în cantități reduse;
-
brand 100% local sub aspectul ,, Centru Pilot la BZ, GL și IF cu genetică BRGV Buzău;
-
pentru sustenabilitatea afacerilor retehnologizare, agricultură de precizie, tehnologii-logistică, depozite frigorifice pentru stocuri, datorită sezonalității produselor proaspete, în perioadele de iarnă;
-
finanțări predictibile prin PNDR la sursă pentru cultivarea, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, etc.
-
La al doilea subiect de discuții reprezentantul OIPA ProdCom Legume-Fructe, d-nul Președinte ing.Gheorghe VLAD arată istoricul activității în domeniu și precizează că anul 2023 cifrează ca suprafața cultivată cu legume în câmp pentru industrializare a fost de 33 ha castravete și 150 ha tomate.
Procesatorii membrii ai organizației sunt în număr de 18 fabrici de conserve având o capacitate de prelucrare legume-fructe de cca.2.000.000 tone, din care 5 lucrează dar numai la capacitate de 30% și perioadă foarte scurtă 3-4 luni/an calendaristic și prelucrează 90% legume-fructe din import, fie produse primare și/sau procesate (pastă de tomate 60.000 tone fie CHINA, EGIPT, IRAN,etc.) precizarea expresă este a faptului că majoritatea acestora au fost modernizate cu fonduri UE și nu în cuantum nesemnificativ, ci unul major cca. 200.000.000 EURO. De aceea am solicitat astăzi 27.09.2024 o discuție privind reactivarea acestui sector de producție-industrializare legume-fructe pentru a nu ajunge o ruină aceste fabrici încă existente.
Concluzii : OIPA ProdCom Legume-Fructe, d-nul Președinte ing.Gheorghe VLAD propune elaborarea Strategie în Horticultură cu sursă de finanțare Guvernamentală și/sau/ UE amendare Planul strategic PAC 2023-2027 cercetare aplicativă, producție, depozitare, procesare și valorificare-Comerț exterior.
-
La al treilea subiect de discuții reprezentantul OIPA ProdCom Legume-Fructe, d-nul Președinte ing.Gheorghe VLAD arată că există aprobarea către MADR, Direcției Generale Dezvoltare Rurală pentru reformularea unor prevederi, amendarea Ordinului nr.106/2024 din Hotărârea de guvern nr.1.571/2022, …..aprobarea în cadrul Comitetului de monitorizare sub forma inițială a Plăților tranzitorii, Art. 64. — (1) Sprijinul cuplat pentru venit la legume cultivate în câmp numai destinate industrializării, în cultură principală/secundară: tomate, castraveți, ardei, vinete, intervenția PD-17, ce vor fi implementate în campania 2025, și cele care vizează PD 18, cu modifificare Planul strategic PAC 2023-2027.
Concluzii : OIPA ProdCom Legume-Fructe, d-nul Președinte ing.Gheorghe VLAD a demarat din 2023 demersuri pentru modificările menționate și solicit aprobarea in CM Sprijinul cuplat pentru venit la legume cultivate în câmp numai destinate industrializării.
Organizația Interprofesională Națională „ PRODCOM Legume-Fructe“ din România, persoană juridică română de drept privat, de interes public, cu caracter profesional şi este reprezentanta sectorului fructe și legume la nivel național.
În octombrie 2024, OIPA ProdCom Legume-Fructe își propune să lansăm 100% ROMÂNESC „Valorificarea profesionalismului autentic prin politică națională agricolă viziune integratoare a modelelor și structurilor de producție de idei pentru România“, un demers unic pentru mediul local de afaceri. În cadrul acestui proiect, OIPA ProdCom Legume-Fructe a analizat oportunități de dezvoltare a unor afaceri locale din industrii precum agricultura, ambalajele, sau produsele farmaceutice (suplimente alimentare, plante medicinale, cosmetice,etc.), ingrediente pentru industria alimentară (plante aromatice) pentru a găsi soluții care să ne ajute să oferim românilor produse care sunt realizate, procesate și au ingredientul principal 100% din România. OIPA ProdCom Legume-Fructe solicită cele menționate în vederea proiectării viitoarelor politici de sprijinire a sectorului legume-fructe destinate procesării anului 2025-2030, capacitatea de producție și necesarul de materii prime produs primar pe categorii : legume, fructe și cartof.
Pentru a facilita dialogul institutional dintre Ministerul Agriculturii si Organizatiile Interprofesionale, considerăm oportună desemnarea de specialisti din cadrul MADR pe fiecare produs in parte pentru a facilita comunicarea cu reprezentantii OIPA. De asemenea, de subliniat importanta intalnirilor periodice intre cele doua parti implicate, intrucat numai prin dialog institutional si schimb de informatii pertinente se pot gasi mai usor solutii. A mai precizat ca OIPA nu se pot finanta din fonduri europene, cel putin deocamdata, desi acestea pot juca un rol important in cadrul filierelor pe produs. Participantii au subliniat necesitatea includerii in OIPA si a reprezentantilor sectorului comercial.
Având în vedere cele menționate în dezbaterea din data de 27.09.2024 OIPA ProdCom Legume-Fructe prin d-nul Președinte ing.Gheorghe VLAD fiind în același timp un susținător pasionat al companiilor românești, al autenticității acestora, în numele organizației și a participanților la masa rotundă în vederea proiectării viitoarelor politici de sprijinire a sectorului legume-fructe destinate procesării anului 2025-2030 propunem:
Organizația Interprofesională Națională „ PRODCOM Legume-Fructe“ din România (OIPA ProdCom Legume Fructe) vine cu măsuri şi soluții din Domeniului Agriculturii, Subdomeniul Horticultură, sub aspectul situaţia actuală reală a producţiei legumicole :
-
acțiuni urgente, pe termen scurt, menite să rezolve criza actuală din domeniul legumelor și fructelor;
-
plan de acțiuni pe termen mediu și lung menite să transforme structural horticultura românească prin valorificarea capitalului autohton (natural, uman şi cultural).
Motto:
„Să luptăm pentru întărirea clasei ţărăneşti creând un adevărat ţăran de sine stătător“
OBIECTIVE, INDICATORI ȘI ȚINTE:
-
Parteneriat OIPA ProdCom Legume-Fructe, GUV-MADR, BRGV Buzău, A Asigurări și Academia de Studii Economice-Centrul de Excelență în Comerț Exterior, pentru brand 100% ROMÂNESC local în bazinele legumicole cu un istoric de bazine legumicole cu specificitate locală sub aspectul de 3(trei) Centre Pilot la BZ, GL/Tecuci și IF/Vidra numai cu genetică BRGV Buzău , având în vedere rolul și importanța strategiei sectoriale pe filiera de produs. Prezentare strategia OIPA PRODCOM – Filiera Legume Fructe, modelele de Acord Interprofesional și Contracte Comerciale Cadru, subliniind implicațiile în organizarea și funcționarea pieței produselor agro-alimentare pe filiere de produs.
-
Înființarea Direcției Generale Economice Horticultură ȋn cadrul organigramei(structurii organizatorice şi ştatului de funcții) a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ( numit ȋn continuare M.A.D.R.).
-
Lege în regim de urgenţă „Sectorul Legumicol: Sector de Importanţă naţională, prioritar în strategia de dezvoltare durabilă a agriculturii“.
-
Proiect dezvoltare a unor afaceri locale 100% ROMÂNESC, Cercetare BRGV Buzău (genetică autohtonă), Unități de producție-producători, Procesator-Depozitar (stocuri congelate, temperatură controlată) și Camera Comerț Exterior – Export.
-
Strategia pe termen lung pentru extinderea suprafeței agricole ocupate de cultura legumelor în câmp pentru procesare 2025-2030, să ajungă la 10.000 ha, plecând de la suprafața totală de 1.500 ha în anul 2025 din care:
-
1.000 ha culturi de tomate,
-
500 ha culturi de castravete și/sau ardeioase.
-
Unități de producție cu suprafață minimă de 50 ha, cu istoric în activitatea din domeniul legumicultură, garantarea de a asigura rotația culturilor pe min.5 ani.
Standardizarea agriculturii:
Legea 37/2015 privind clasificarea fermelor şi exploatațiilor agricole.
Legea nr.112/2007, Articolul 14(2) În sensul prezentei legi, unităţi de producţie sunt unităţile care prelucrează, depozitează, condiţionează şi transportă legumele, ciupercile cultivate şi produsele rezultate prin prelucrarea industrială a acestora, destinate consumului uman.
-
Parteneriat OIPA ProdCom Legume-Fructe cu Unități de producție-producători, Procesator-Depozitar și Camera Comerț Exterior – Export pentru consultanță în domeniul agricultură, agroalimentar și financiar.
Argumentele în baza cărora ne fundamentăm poziția sunt: „ În anul 2022, România a înregistrat un deficit de aproximativ 35 miliarde de euro din care 8 miliarde de euro se datorează industriei alimentare. În anul 2022, la nivel national s-a înregistrat un deficit de 123 milioane euro pentru tomate, 70 milioane euro pentru mere, pere, gutui, 57 milioane euro pentru struguri, 60 milioane euro pentru soia, 56 milioane euro pentru legume congelate şi 40 milioane euro pentru usturoi și praz, ș.a.m.d. “
Vă mulțumim și rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru orice detalii și/sau informații suplimentare.
PREȘEDINTE
OIPA ProdCom Legume-Fructe
Ing. Gheorghe VLAD
Documentul : 36. Minută OIPA 27 sept.2024 INVITAȚIE Legume procesare BZ
CONTACT
Gheorghe VLAD presedinte@oipa.ro +40 723 253 318
Tudor SEICARESCU tudor@oipa.ro +40 750 609 594